НАЧАЛО МЕХАНА ГАЛЕРИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ЦЕНИ И УСЛУГИ КОНТАКТИ

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  Изключително атрактивна за посещения е защитената местност Поречието на река"Девинска". Тя представлява живописно ждрело с характерен ландшафт и забележителни скални форми и образувания. Реката е изваяла множество красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра. За улесняване достъпа на туристите до защитената местност е изградена екопътека "Струилица-Калето-Лъката".

Аквапарк Персенк СЛОНА КАВУРСКО КАЛЕ ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА ШИРОКА ЛЪКА

Аквапарк Персенк

Термален Аквапарк Персенк

Това, което отличава Термален аквапарк Персенк от останалите увеселителни атракциони в страната, е лечебната сила на минералната вода.
Водата от източник Беденски бани е известна със широкия спектър заболявания, на които оказва благотворно и оздравително влияние. Тя е с ниска минерализация, висока температура и ценен физико – химичен състав. Препоръчва се за профилактика и лечение на нервната и опорно – двигателната система. Питейното й лечение е преди всичко насочено към лечение на стомашно – чревния тракт, отделителна система, заболявания на жлъчно – чернодробните пътища.
Официален сайт на аквапарка: aquaparkpersenk.com

СЛОНА

Скалният феномен "Слона" е разположен на около 4 км югоизточно от град Девин, непосредствено след разклона на пътя Девин-Смолян, преди началото на квартал Настан. Намира се от дясната страна на пътя посока кв Настан, на левия бряг на река Въча, малко преди вливането й в Широколъшка река. Представлява интересно каменно образувание във формата на слон, което се е формирало в продължение на хилядолетия от природните сили - вятър, дъжд, слънце, земетресения и др. При вглеждане в скалата се забелязват извивки и форми напомнящи слонско тяло, глава, крака и хобот.

КАВУРСКО КАЛЕ

Останките от крепостта "Кавурско кале" се намират на 4 км от град Девин. Крепостта е била разположена на висока скалиста чука, естествено защитена от трите си страни с недостъпни скали. От крепостта има превъзходна гледка към региона и извиваща се Девинска река. Предполага се, че крепостта е строена през VI-X век. Изградена е от ломени камъни, споени с бял хоросан. Зидовете са били 1.5 метра широки. В наши дни са запазена само част от източната стена с дължина около 50 метра и височина около 50-70 см. Забелязват се и останки от няколко квадратни стаи или кули. В центъра на крепостта има извор, което вероятно е една от причините съоръжението да бъде изградено точно тук. В региона са открити части от копия и железни стрели, които могат да бъдат видени в девинския музеи. "Кавурско кале" е една от последните паднали под турско владичество крепости в Родопите, като обсадата й е траяла 3 месеца.

Триградско ждрело, Пещера - ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

Триградското ждрело е каньон в Родопите, северно от село Триград. Това е едно от най-големите и атрактивни карстови образувания в България и привлича много туристи и любители на скалното катерене. Неговата западната стена достига 300 метрa височина, а противоположната(източната) до 300-350 м. В ждрелото има над 150 пещери, някои от които благоустроени, като най-известната е Дяволското гърло. В пещерата могат да се видят 18 водопада, най-големият от които падащ в залата на пещерата е висок 42 м. Стотиците стръмни стъпала, прожектори и висящи мостове, правят достъпен за всеки суровия подземен свят на "Дяволското гърло".

СЕЛО ЯГОДИНА И ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА

Село Ягодина е любимо място за посещение на пещерняци и любители на приключенията. Има няколко туристически пътеки около селото, като най-известната сред тях тръгва от с. Триград. В региона има повече от 40 пещери, като най-популярната е Ягодинската. Това е и най-красивата пещера в Родопите. В тази пещера е създадена специална туристическа пътека даваща възможност да се види красивия подземен свят, формиран в продължение на милиони години. Могат да се посетят и енеолитни жилища (пещери), намиращи се на около 10 минути от входа на пещерата. "Ягодинската пещера" се намира на 3 км. югоизточно от село Ягодина. Това е една от най-дълбоките пещери в България (6 450 м.). Красиви формации от сталактити, сталагмити, "леопардови кожи" и пещерни перли, могат да бъдат видени покрай атрактивно осветената пътека. В пещерата са открити и археологични находки от Неолита (4 - 5 в.пр.н.е.)

Пещерата е дълга 10,5 км и е на 3 етажа, от които електрифициран и подходящ за туристи е само най-долният трети етаж. Посетителите влизат през изкуствен тунел и се движат по специална, дълга 1100 метра пътека с електрическо осветление, която осветява по прекрасен начин красивите и загадъчни скални образувания - сталактити, сталагмити и пещерни бисери, развивали се стотици хиляди години. Маршрутът отнема приблизително 45 минути преход и се провежда на всеки 45 минути до един час всеки ден.

СЕЛО ШИРОКА ЛЪКА

Селото е обявено за архитектурен, фолклорен и етнографски музей. Разхождайки се по калдъръмените улички, изведнъж се озовавате 1 -2 века назад, във времето на Българското Възраждане. Най-интересните сгради запазени от онова време, са църквата "Успение Богородично", построена 1834 само за 38 дни и Сгуровския конак, в който е разположен етнографския музей на Широка лъка. В селото се намира и едно от двете фолклорни музикални училища в България.

И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ...